Projemizin Kadirli ayağı ve Kastabala gezisi için 02.11.2020 Pazartesi günü sabah saat 10 da yola çıkıldı. Öncelikle Kadirli de, Hıfzısıhha Kurulu Kararı ile, şehre giriş çıkış karantina şartlı olduğu için şehir merkezine gidilememiştir.
Kastabala-Hierapolis, Anadolu'nun güneydoğusunda Osmaniye'nin 12 kilometre kuzey-kuzeybatısında, Cevdetiye Beldesi-Karatepe Müzesi yolu üzerinde, Kesmeburun, Bahçe ve Kazmaca köylerinin ortasında yer alır. Kent, Ceyhan (Pyramos) Nehri'nin yakınlarında küçük bir ovaya hakim konumdadır. Kastabala'nın yer aldığı Kilikya Bölgesi'nden elde edilen yüzey buluntuları İ.Ö. 2"nci 1000 ile Roma İmparatorluk-Geç Roma Dönemleri arasında farklı dönemlere tarihlenmiştir. Ancak Kastabala'nın İ.Ö. 1'inci 1000 Roma İmparatorluk dönem arkeolojisi henüz yeterince araştırılmamıştır.
Kentte 2009 yılında ilk kez başlatılan ve halen devam eden kazı çalışmalarından elde edilen sonuçlar şimdiden kentin bugüne kadar bilinen tarihçesini değiştirmiştir. Geç Neolitik-erken Kalkolitik; İ.Ö. 5'inci yüzyıl, İ.Ö. 1 - İ.S. 1'inci yüzyıllar, İ.S. 2'nci yüzyıl, İ.S. 4-6'ncı yüzyıllar ve İ.S. 13-15'nci yüzyıllara tarihlenen buluntuların varlığı Kastabala ve bölge arkeolojisine dair eksik bilgileri tamamlayıcı bulgular vaat etmektedir. Kentte sürdürülen kazı ve araştırmalar kentin sınırlarının güneyde Ceyhan Nehri, kuzeyde Karatepe, batıda Kırmıtlı Kuş Cenneti arasında genişleyen verimli ovayı kapsadığını ortaya koymaktadır. Sur ile çevrili kent merkezindeki yapılar kale tepesinin hâkim olduğu küçük bir vadinin kuzey, güney ve doğu yamaçlarında tespit edilmiştir. Kayalık doğal yükseltiler kuzeyde yerleşmenin doğal sınırını oluşturmuştur. Kentin kuzeybatısında, kalenin kuzeydoğu eteğinde kayaya açılan geçit batı ile doğu konut alanlarını birbirine bağlamaktadır.
Antik kentin Roma İmparatorluk Dönemi'nde (İ.S. 2'nci yüzyıl) sur duvarı ile çevrili olmadığı, ilk savunma sisteminin İ.S. 4'ncü yüzyıl sonlarında inşa edildiği düşünülmektedir. Şehir plancılığı açısından sütunlu cadde yerleşmenin ana aksını belirlemektedir. Duvarlar ve tonozlarla eğimli arazide düz teraslar elde edilmiştir. Yamaca oturtulan ızgara planlı kentte merkezi yapılaşma ile kamu yapıları arazinin ortasına yerleştirilmiştir. Tiyatro, hamam, dükkânlar, kuzey ve güney kiliseler bu plana uygun parsellerde inşa edilmiştir. Ortaçağ Kalesi ise savunmaya elverişli kayalık bir tepe üzerinde yükselmektedir. Mevcut kamu yapılarının ilk yapı evresi Severuslar Dönemi'ne tarihlenmektedir.
Güvenlik nedeniyle kalenin burçlarına çıkmak yasak olduğu için, antik kent ziyaret edilmiştir. Burada kazı çalışmaları devam ettiği için, yetkililerden bilgi alınmıştır. Daha sonra çevre temizliği yapılarak, Hemite ( Amuda) Kalesine geçilmiştir.
İsmini Osmaniye-Kadirli yolunun 20 km.sindeki Hemite (Gökçedam) Köyü'nden alan kale yüksekliği 70 m. olan Gökçedağ yükseltinin üstünde yer alıyor. Kilikya tarihinde önemli bir yere sahip olan "Amuda" 1146–1148 yıllarında II. Toros tarafından idari merkez olarak kullanılmıştır. Amuda Kalesinden 19. yy. seyyahları sıkça söz etmişler. 1212'de Wilbrond Von Oldenburg'un "balık ve hurmanın bol olduğu bir Pazar" olarak bahsettiği yer, bugünkü Hemite'dir. Hemite Kalesiyle ilgili, ilk bilimsel araştırma 1976'da Hellenkemper tarafından yapılmış ve yayınlanmış.
Bu kalenin ziyaretinde, kalenin altındaki yolda çevre temizliği yapılmış olup, buradan Yaşar Kemal Kültür evi ve anıtı ziyaret edilmiştir. Kültür evi hakkında ilgililerden bilgi alınmıştır. Yine burada çevre temizliği yapılmıştır. Bu gönüllülük çalışmasından orada bulunan ilgililer çok memnun kalmışlar ve her ay böyle bir projeyle buranın ziyaret edilmesini ve temizlenmesini talep etmişlerdir.
Buradan Yeniyurt Kuş Cenneti ne geçilmiş, orada da çevre temizliği yapılmıştır. Orada bulunan işletme, sınırları dışındaki çöpleri temizlemediği için yoğun bir kirlilik mevcuttur. Ceyhan nehri kenarında çok güzel bir dinlenme alanı olan ve piknik yapılan yerde , işletme sahası dışında güzel bir temizlik çalışması yapılmıştır.
Daha sora Osmaniye de verilen yemek organizasyonuna Okul Müdürümüz Ali Asil de katılmıştır.
Adres:
Yaverpaşa Mah. Ruhi Kılıçkıran Cad. 12016.Sok. No24/D Merkez/OSMANİYE
Telefon
03288120062